Foto: În cadrul unei ceremonii religioase care a avut loc în Catedrala Catolică Portugheză de la Roma, Majestatea Sa Margareta a primit Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei. 

„În 1880, guvernul portughez a recunoscut independenţa de stat a României, iar relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite la 31 august / 13 septembrie 1917”, informează site-ul Ministerului român al Afacerilor Externe

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relaţiile diplomatice nu au fost întrerupte. Misiunile diplomatice ale celor două ţări şi-au încetat activitatea la 20 noiembrie 1945 (cea portugheză) şi la 7 noiembrie 1947 (cea română). La 31 mai 1974, relaţiile diplomatice au fost reluate şi ridicate la rang de ambasadă, România fiind prima ţară est-europeană care a restabilit relaţiile cu Portugalia după revoluţia „garoafelor” (25 aprilie 1974).

Marți, 18 septembrie 2018, Alteța Sa Regală Principele Radu a început o vizită cu caracter public în Republica Portugheză, reprezentând pe Majestatea Sa Custodele Coroanei. Vizita se încheie joi, 20 septembrie.

Vezi şi Relațiile diplomatice dintre Portugalia și România, din perspectiva Casei Regale, România Regală.

Relaţiile dinastice dintre Familia Regală a Portugaliei şi Familia Regală a României

  1. Sora Regelui Carol I, Regina Ştefania a Portugaliei (†1859), s-a căsătorit în anul 1858 cu Regele Pedro V al Portugaliei (†1861). Ambii soţi au murit tineri, fără a avea un moştenitor. Regele Pedro V a fost urmat la tron de fratele său, Regele Luís I (1861-1889). Fiul şi nepotul acestuia, Regele Carlos I (1889-1908), respectiv, Regele Manuel al II-lea (1908-1910), au fost ultimii regi ai Portugaliei.
  2. Mama Regelui Ferdinand al României a fost principesă a Portugaliei: Infanta Dona Antonia de Braganza (1845-1913), fiica  Reginei Maria a II-a a Portugaliei şi a Regelui Ferdinand al II-lea (Principe de Saxa-Coburg şi Gotha). Era sora Regelui Pedro al V-lea.
  3. Spre deosebire de membrii Familiei Regale a României, care au fost feriţi de orice tentative de asasinat, membrii Familiei Regale ai Portugaliei au fost victimele marii tragedii din 1 februarie 1908, atentatul punând capăt vieţii Regelui Carlos I şi a Principelui Moştenitor Luís Filipe. Regele Manuel al II-lea, fiul cel mic al regelui răpus, a fost detronat de lovitura de stat din 4-5 octombrie 1910. În anii Primului Război Mondial, când Portugalia a fost aliata Antantei (şi, deci, şi a României), Regele Manuel al II-lea a încurajat păstrarea unei solidarităţi naţionale în locul unor încercări de a restaura monarhia; personal, a activat în cadrul Crucii Roşii Portugheze.
  4. Regele Manuel al II-lea s-a căsătorit, în anul 1913, cu Principesa Augusta Victoria de Hohenzollern-Sigmaringen (1890-1966), fiica cea mare a Principelui Wilhelm de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele Regelui Ferdinand I al României.
  5. Regele Carol al II-lea și-a petrecut ultimii ani ai exilului în Portugalia, unde a încetat din viață la 4 aprilie 1953. Rămășițele pământești ale regelui, până la repatrierea lor, în anul 2003, la Curtea de Argeș, au odihnit la Mausoleul Regal de la Mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona.

Șeful Familiei Regale portugheze, Alteța Sa Regală Duarte, Duce de Braganza, a fost prezent, în România, în iunie 2008, la Nunta de Diamant a Majestăţilor Lor Regele Mihai şi Regina Ana, iar, în decembrie 2017, la funeraliile Regelui Mihai I.

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu s-au întâlnit cu Ducele și Ducesa de Braganza de multe ori, în ultimii 25 de ani. În octombrie 2012, Familiile Regale română și portugheză s-au întâlnit la Roma, unde, în Catedrala Catolică Portugheză, Majestății Sale Margareta i-a fost conferită Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei.