Sâmbâtă, 19 octombrie 2019, Regina-Mamă Elena va fi înveşnicită în pământul românesc, în noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Este un prilej de a scoate la lumină figura excepţională a Reginei.

Prima biografie a Reginei-Mamă Elena, autorizată de Majestatea Sa și publicată în 1956, a fost scrisă de ofițerul britanic Arthur Gould Lee, valorificând jurnalul nepublicat al Reginei-Mamă; a fost tradusă de Editura Humanitas în anul 2000. 

În 2018, istoricul Simona Preda a publicat o lucrare în care studiază viața Reginei în anii 1921-1932, completând minuțios, cu documente inedite, biografia autorizată. 

O biografie mai concisă a Reginei Elena, semnată de aceeaşi Smona Preda, găsiţi în volumul „Anul Regal” (2016), împreună cu un text text semnat de Emil Simiu privind acţiunile Reginei pentru salvarea evreilor.

Nepoata Reginei Elena, Majestatea Sa Margareta, oferă o mărturie valoroasă privind-o pe bunica sa într-un album bogat ilustrat, dedicat Reginei Elena, din anul 2007, publicat la Editura Rao, cu un text de Principele Radu. Un alt album, datorat tot celei de a 5-a generaţii a Familiei Regale, se află în pregătire la Editura Curtea Veche.

Adresat tinerilor este volumul semnat de profesorul Adrian Cioroianu și de tânărul istoric Alexandru Groza, Elena a României. Regina mamă, regina suferinței și a speranței, publicat de Curtea Veche în 2018.

PENTRU INFORMARE RAPIDĂ
Un text biografic al Reginei Elena găsim în volumul semnat de Majestatea Sa Margareta și de Principele Radu, ”Susține cu a ta mână Coroana Română” de la Editura Litera din anul 2017. Este accesibil pe site-ul Familiei Regale a României: https://familiaregala.ro/istorie/regina-elena. În ediţia print este însoţită şi de fotografii originale.

BIBLIOGRAFIE

1.Gould Lee, Arthur Stanley, Helen, Queen Mother of Rumania, Princess of Greece and Denmark: An Authorized Biography, London, Faber & Faber. 1956.

2.Gould Lee, Arthur Stanley, Elena, Regina-Mamă a României, Prințesă de Grecia și Danemarca: o biografie autorizată, București, Editura Humanitas, 2000.

3.Preda, Simona, Regina-mamă Elena. Mariajul și despărțirea de Carol al II-lea, prefață de Filip-Lucian Iorga, București, Editura Corint, 2019.

4.Preda, Simona, Sitta – Regina Mamă Elena a României; Simiu, Emil, Regina Mamă Elena, „Dreaptă între Popoare”, în Anul Regal, Iaşi, Editura Adenium, 2016.

5.Radu, Principe al României, Elena. Portretul unei regine / Helen. Portrait of a queen, prefaţă de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României, București, Editura Rao, 2007.

6. Cioroianu, Adrian; Groza, Alexandru, Elena a României. Regina mamă, regina suferinței și a speranței, București, Editura Curtea Veche, 2018

7.Capitolul ”Regina-mamă Elena”, în Margareta, Custode al Coroanei, și Radu, Principe al României, Susține cu a ta mână Coroana Română, prefaţă de Anders Lindberg, București, Editura Litera, 2017, pp. 94-101. Accesibil pe site-ul Familiei Regale a României, https://familiaregala.ro/istorie/regina-elena

8.Radu, Principe al României, Elena. Portret de regina-mamă, București, Editura Curtea Veche <în curs de apariție>.