de Alin-Valentin Borcea

Jurnalist și vicepreședinte al ANRM-Tineret 

La 6 martie 1945, URSS a reușit să-l impună cu forța pe Petru Groza în funcția de președinte al Consiliului de Miniștri. El va conduce primul guvern comunist din istoria României și, din păcate, nu ultimul. Dar cum s-a ajuns aici? Documente diplomatice americane, desecretizate din arhiva OSS (precedesoarea CIA), ne arată cum s-a văzut criza românească de la Washington. Totodată, observăm slabele eforturi ale Aliaților Vestici în contracararea Moscovei. Aceasta este prima parte a cercetării, vor urma și altele.

petru_groza_regele_mihai_11628000

  • Februarie 28, 1945

INFORMARE SPECIALĂ PENTRU PREȘEDINTE

CRIZA ROMÂNĂ La 26 februarie, Prim-ministrul român a afirmat că nu poate să reformeze guvernul și ne așteptăm să demisionze pe 28 sau pe 1 (martie). Apoi, Berry a aflat că Vâșinski a ajuns la București târziu pe 27 februarie și l-a informat pe Rege că, deoarece guvernul Rădescu s-a dovedit incapabil să mențină ordinea, guvernul sovietic, deși nu dorește să influențeze afacerile interne ale României, cere ca guvernul Rădescu să fie demis imediat. Vâșinski a sugerat formarea rapidă a unui guvern bazat pe forțele “cu adevărat democratice” din țară. Berry (consulul SUA la București) crede că acest plan de a aduce la putere un guvern-marionetă ar necesita o intervenție la Moscova. Harriman (ambasadorul SUA la Moscova) a primit instrucțiuni să intre în legătură cu autoritățile sovietice și să le informeze că noi sperăm că va fi găsită o soluție ordonată a crizei după consultarea deplină a celor trei guverne. Avem în plan să-i dăm dispoziție lui Berry să ia legătura cu Vâșinski la București și să-l informeze că ne dorim consultări.

Picture9Picture10

 

  • 1 martie 1945

CRIZA ROMÂNĂ.  Ministrul român de Externe a afirmat că Vâșinski vrea un guvern care să conțină toate personalitățile care nu sunt afiliate direct cu partidele politice, deși unii reprezentanți politici vor fi incluși. Vâșinski l-a nominalizat pe Vișoianu drept acceptabil. Pe 28 februarie, Vâșinski i-a dat Regelui două ore să-l demită pe Rădescu și alte două ore ca să-i aleagă un succesor. Vâșinski l-a acuzat pe Rădescu de protejarea fașciștilor. Regele a decis apoi că îl va invita pe Știrbei să formeze guvernul. Szaer, lider comunist, crede că moderații comuniști pot susține o nouă coaliție de guvernare până la pacea generală sau până la alegeri libere. Szaer a recunoscut că Rădescu a fost un patriot abil și onest, care a fost compromis intenționat de comuniști în interes propriu. El a susținut că deși armata nu a tras în demonstranți, comuniștii au reușit să facă toată țara să creadă contrariul. Poziția americană a fost comunicată în scris lui Vâșinski de către Berry, care nu a fost în stare să stabilească o întâlnire în acest scos. La Moscova, Molotov a reușit să recunoască validitatea abordării britanice în cazul situației din România și a dat de înțeles că, pentru a restabili ordinea, Comisia de Control a fost forțată să ia măsuri.

Picture7Picture8

 

  • 2 martie 1945

EVOLUȚII ÎN ROMÂNIA Molotov i-a răspuns scrisorii lui Harriman despre România dând de înțeles că din cauza inabilității guvernului român de a păstra ordinea și de a îndeplini condițiile armistițiului, Comisia de Control a fost obligată să ia măsurile adecvate. Cu privire la posibilitatea unor consultări tri-partite, Molotov a afirmat că Aliații vor fi bineînțeles informați de către Comisia de Control. Instrucțiuni au fost trimise ambasadorului britanic la Moscova i-a spună din nou lui Molotov că britanicii speră că poate fi format un guvern de coaliție în care să fie reprezentate toate forțele politice, care să fie menținut până când vor putea fi organizate alegeri libere. În România, autoritățile sovietice au acționat în numele Comisiei de Control și au preluat controlul asupra bateriilor de anti-aeriană, a redus forțele de poliție la jumătate, a ordonat trimiterea de urgență pe front a unui regiment din București și au desființat alte unități. Forțele sovietice au crescut considerabil. Berry a prezentat verbal punctul de vedere american lui Vâșinski în seara de 1 martie. Vâșinski a afirmat că sunt diferențe mici între punctele de vedere american cu sovietic și a spus că Regele va alege un premier după ce va consulta liderii partidelor. A adăugat că sunt mai mult clici fasciste în partidele vechi și că reprezentanții acestor grupuri nu pot fi incluse. De asemenea, a mai spus că precendenta reprezentare proporționată a partidelor nu poate fi menținută deoarece ar trebui pus accentul pe calitate nu pe cantitate. Berry a rămas cu impresia că Vâșinski acționează în baza unor instrucțiuni directe și că este dispus să sacrifice procedura constituțională pentru o soluție rapidă. Berry a raportat că acel comunicat prin care se anunță că Știrbei va conduce noul guvern a fost suprimat de cenzorii sovietici și să Vâșinski i-a spus Regelui în timpul nopții de 1 martie că persoana în care guvernul sovietic are încredere pentru formarea noului guvern român este Dr. Groza și că Tătărescu ar putea deveni vicepremier. Groza este liderul Frontului Plugarilor de stânga și nu este considerat un om capabil.

Picture5Picture6

 

  • 3 martie 1945

EVOLUȚII ÎN ROMÂNIA Un oficial de la ministerul britanic de Externe și-a exprimat speranța că abordările americane și britanice, separate dar similare, făcute la Moscova în legătură cu situația din România ar fi putut avea un efect benefic. Ca urmare discuției lui Vâșinski cu Regele, acesta din urmă plănuiește să-i dea lui Groza un mandat limitat pentru formarea unui guvern care, presupunem, l-ar include pe Tătărescu drept vicepremier și în care vor fi reprezentate în mare toate elementele democratice. Românii spun că se datorează interesului american și britanic faptul că Vâșinski a fost ferm dar nu brutal în acest caz.

Picture3

 

  • 4 martie 1945

EVOLUȚII ÎN ROMÂNIA  Deși Groza a fost împuternicit de către Rege să formeze un govern cu toate partidele, reprezentate în proporții normale, cabinetul propus de Groza este compus mai ales din membrii ai Frontului Național Democrat. Deoarece acest cabinet ar fi reprezentat doar o mică minoritate, Regele i-a cerut lui Groza să formeze un alt cabinet conform mandatului primit.

Picture4

 

  • 7 martie 1945

EVOLUȚII ÎN ROMÂNIA: Vâșinski a răspuns evaziv încercărilor lui Berry de a comunica în legătură cu evoluțiile din România. Berry lasă de înțeles din răspunsul său că Vâșinski a primit instrucțiuni de la Moscova și că încearcă să un guvern complet sau predominant al FND. Berry crede că acest guvern va epura elemente ”fasciste” pe care noi le considerăm democratice, precum Maniu, Brătianu și Rădescu. Schuyler crede că o lovitură de stat a FND este iminentă. A raportat că Groza a cerut Regelui să-i aprobe propunerile, cu sau fără implicarea lui Maniu și Brătianu. Rădescu s-a refugiat în Ambasada Britanică. Schuyler urmează să ceară Comisiei de Control să oprească orice tentative de lovitură de stat armată. Cenzura completă a presei și a radioului este exercitată acum de autoritățile sovietice în numele Comisiei de Control și doar informații ale FND pot fi publicate. Reprezentantul politic din București nu a putut pleca de la Bari la post deoarece Comisia de Control i-a revocat drepturile fără explicație. Ambasada de la Moscova a fost informată că Departamentul (de Stat al SUA) așteaptă cu nerăbdare răspunsul sovetic la întrebările noastre în legătură cu situația din România. Harriman a fost informat că trebuie să spună că este urgentă propunerea noastră de acțiune comună pentru a găsi o soluție în România în armonie cu declarația din Crimeea.

Picture11