icr

O stemă a României Mari incompletă, de pe care lipsește Coroana de Oțel, unul dintre cele mai puternice simboluri ale Marii Uniri – asta îi întâmpină pe vizitatorii unei pagini web creată din banii românilor de Institutul Cultural Român din Londra, special pentru Anul Centenarului, http://romaniancentenary.org/

Acea pagină vrea să prezinte istoria modului în care românii au ajuns să se unească într-un singur stat, dar încă de la început greșește (intenționat?) stema creată special în 1922 ca să reprezinte unificarea românilor într-o singură țară. Și să nu uităm că Regelui Ferdinand i-a fost pusă pe cap Coroana de Oțel atunci când a fost încoronat Rege al Tuturor Românilor.

ferdinand_berthold_10_oct_17-720x430

Din păcate, nu este vorba de o eroare singurală pe pagina http://romaniancentenary.org . Aceeași stemă fictivă, fără Coroana de Oțel, apare și în alte locuri pe pagina creată de ICR Londra. În schimb, nicăieri nu apare varianta corectă a stemei istorice a Regatului României.

Kingdom_of_Romania_-_Medium_CoA
Stema medie a Regatului României (1922)
icr2
Stema medie „mutilată” de ICR Londra

 

Vorbim aici de un simbol care a reprezentat statul român din 1922 până în 1947 și care era prezent pe documente oficiale, cărți poștale, monede, timbre și chiar reclame, deci nu e vorba de un fapt istoric obscur.

Stema-Regatului-României

Această pagină care prezintă o eroare atât de flagrantă încă de la început este girată la nivel înalt. Coordonator este Dorian Branea, directorul ICR Londra, consultanții istorici sunt doi doctori de la UBB Cluj-Napoca, Florin Nicolae Ardelean și Ioana Bonda,  iar proiectul a fost susținut de prof. Ioan-Aurel Pop, actualul președinte al Academiei Române și ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache (http://romaniancentenary.org/authors-partners/).

Pagina Romanian Centenary a fost lansată în martie 2018, în cadrul unei conferințe la sediul ICR Londra la care au participat zeci de invitați. Nu a lipsit nici șefa ICR, Liliana Țuroiu, care a primit funcția anul trecut, la propunerea coaliției PSD-ALDE.

Această prezentare necesită JavaScript.

De design web, grafică și implementare digitală. s-a ocupat un anumit Cristian Luchian, care se recomandă director de teatru și artist visual, cu o galerie de artă în Londra. Pe pagina acestuia apare proiectul, cu tot cu stema greșită, ceea ce ne dă de înțeles că de aici a pornit greșeala.

icr3.png

Dar cum a fost posibil ca o asemenea eroare flagrantă și ușor de observat a trecut de controlul unui număr mare de experți în domeniu?

După ce a coordonat un proiect istoric care include o eroare monumentală, directorul ICR Londra, Dorian Branea, a fost făcut cavaler al Ordinului Meritul Cultural de către președintele Klaus Iohannis. Decorarea a fost făcută pentru contribuția remarcabilă pentru promovarea artei și culturii românești.

icr4

Oare Cancelaria Prezidențială știa că cel proaspăt decorat și-a pus semnătura pe un proiect care își bate joc de unul dintre cele mai puternice simboluri ale Unirii de la 1918, Coroana de Oțel a Regilor României, chiar în Anul Centenarului? Sau decorarea a avut loc în ciuda acestei palme date istoriei României?

 

 

Alin-Valentin Borcea

vicepreședinte ANRM Tineret