Text de Irina-Andreea Cristea, absolvent de ştiinţe politice şi membru al organizaţiei de tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei.

Principesa Margareta a adresat un discurs Monseniorului Decan al Corpului Diplomatic și diplomaților prezenți la recepție, dar cu gândul la întreg poporul român. Recepția a avut loc la Palatul Regal, în sala Tronului pe data de 29 Noiembrie 2017. Este un discurs care are o simbolistică extraordinară în ceea ce privește relațiile României cu restul statelor lumii. Ambasadorii a mai bine de 50 de țări erau prezenți, inclusiv cei ai principalilor parteneri ai României. Încărcătura emoțională este prezentă prin evocarea trecutului și privirea atentă asupra viitorului.

Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2017 la Palatul Cotroceni în cadrul recepției oferite cu ocazia zilei României. Este un discurs bazat pe realitatea românească, pe situația internă actuală dar și cu o umbră de referire la cadrul internațional.

Cele două discursuri vin în atenția noastră într-un moment de însemnătate istorică. Ambele texte surprind teme asemanătoare și direcții similare.

NATO și Uniunea Europeană

Amintirea apartenenței la Uniunea Europeană și NATO nu este deloc întâmplătoare. Familia Regală a ajutat foarte mult acest demers implicându-se în mod activ. Membrii săi, fiind respectați în Europa, au putut participa la negocierile cu statele membre pentru a înștiința că România este un stat dornic de a face parte din marea familie europeană. De asemenea, aderarea la NATO a fost un pas important pentru stabilizarea poziției României și punerea sub o umbrelă protectoare pentru a nu mai ajunge în situația de a fi dominată. Principesa Margareta pune un mare accent pe această parte a istoriei și pe faptul că acum România are o poziție mult mai bună pe arena internațională după aceste aderări.

Țara noastră este membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, o rețea de organizații care face absolut imposibilă o nouă împărțire a sferelor de influență în Europa și, prin urmare, nu numai că ne sprijină stabilitatea astăzi, dar și asigură securitatea și prosperitatea noastră în viitor.”

Domnul Președinte Klaus Iohannis amintește de NATO și Uniunea Europeană în contextul în care aceste două entități au ajutat țara noastră în consolidarea democratică, întărirea statului de drept și modernizarea economică. ”A fost un parcurs greoi și anevoios, însă faptul că astăzi putem vorbi despre o Românie membră a NATO și a Uniunii Europene, care a făcut eforturi susținute pentru consolidarea democratică, întărirea statului de drept și modernizarea economică, arată că determinarea și curajul sunt două calități fundamentale ale poporului român.

Dacă Domnul Președinte Klaus Iohannis se oprește aici cu precizările legate de UE și NATO, Principesa Margareta continuă prin a oferi siguranță aliaților și partenerilor în ceea ce privește poziția României în cadrul celor două entități. Oferă o mulțumire pentru toate contribuțiile primite din partea celor două organizații și oferă o garanție că țara noastră nu va amenința niciodată unitatea UE. ”În numele Familiei Regale, aș dori să spun partenerilor și aliaților noștri în Uniunea Europeană și în NATO că românii înțeleg și apreciază contribuțiile enorme pe care aceste două organizații le oferă țării noastre. Știm cu toții că apartenența noastră la aceste două organizații ne oferă avantaje uriașe, dar implică și obligații uriașe pe care le respectăm. În NATO, România este deja un „exportator” de securitate, nu doar un consumator de securitate. În Uniunea Europeană, liderii noștri politici vor face tot posibilul pentru a ne menține unitatea de scop; indiferent de neconcordanțele pe care le-am putea avea, știu că țara noastră nu va amenința niciodată unitatea UE.

Anul 2017

Anul 2017 este prezent în discursul Președintelui ca un an al mobilizării civice. Acest fapt aduce în prim plan o parte a poporului român care se unește pentru a apăra valorile în care cred în fața unei clase politice care nu se ridică la nivelul așteptărilor. ”Existența unei societăți active, capabilă să sancționeze erorile și derapajele politicienilor și să-și susțină clar așteptările este marele câștig al anului care stă să se încheie.

Mobilizarea civică fără precedent în epoca postcomunistă este dovada maturității depline la care a ajuns societatea românească. Maturitate care, din păcate, nu se regăsește și în acea parte a clasei politice care încă mai crede că poate abuza de putere și acționa fără nicio răspundere în scopuri partizane.” Se amintește că în anul 2017 s-au împlinit 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană dar și că acesta a însemnat un an de ”convulsii sociale”.

Totodată Principesa Margareta marchează imaginea anului 2017 prin faptul că există o idee preconcepută în unele state europene cu privire la noile țări care au aderat la Uniunea Europeană, anumite stereotipuri care în baza celor întâmplate în anul 2017 au crescut în imaginația acestor țări. Aceste scenarii sunt contrazise prin fapte și prin istorie. Ca și stat fost sovietic România cunoaște importanța Europei ca un bloc unitar și nu unul dezbinat și cu tensiuni între țări. ”La fel de mult ca și liderii noștri politici, suntem și noi îngrijorați de ideea care câștigă acum teren în unele capitale europene, potrivit căreia noile state membre ale Uniunii Europene sunt într-un fel diferite de celelalte, că nu au o așa-numită vocație europeană. Desigur, nu pot să vorbesc pentru alte națiuni, dar știu că aceste afirmații sunt pur și simplu neadevărate. Toate statele care au fost conduse de Uniunea Sovietică sunt pe deplin convinse de faptul că, dacă Europa este dezbinată, avem de pierdut cu toții. Știm, de asemenea, că unitatea poate fi păstrată doar dacă găsim căi de mijloc. Și știm, de asemenea, că o Europă slabă ar avea consecințe teribile pentru noi toți. Cu cât mai curând încetăm să vorbim despre o presupusă diviziune Est-Vest în Europa, cu atât va fi mai bine pentru noi toți. Cu cât mai repede ștergem adevăratele divizări ale sărăciei și ale mobilității sociale sărace care există încă pe continentul nostru, cu atât mai puternici ne vom simți cu toții.

Priviri spre viitor

În anul 2018 Familia Regală își propune, pe lângă îndatoririle în comunitățile țării, să lucreze cu instituțiile Statului pentru a promova imaginea și interesele României pe arena internațională. România a învățat multe în anii de după căderea comunismului, în cei 150 de ani ca stat modern și în prag de 100 de ani de la Marea Unire. Trebuie să fim mândri ca popor de ceea ce am realizat și de faptul că totul a fost înfăptuit în folosul cetățenilor. ”…cred că ceea ce a realizat România de la căderea comunismului, ceea ce a obținut în 150 de ani ca stat modern și în întregul secol de la Marea Uniune încoace, are nevoie să fie explicat și prezentat mai bine lumii întregi. Nu numai pentru că putem, pe drept cuvânt, să fim mândri de ceea ce s-a realizat, ci mai ales pentru că o radiografie mai limpede, cu mai multă acuratețe și mai modernă a țării noastre este în beneficiul direct al cetățenilor noștri, mulți dintre ei muncind și trăind în afara granițelor noastre.”

Klaus Iohannis surprinde ideea viitorului în anul 2018 prin care vede o cale pentru a contura o viziune pe termen lung. Susținerea o cere politicienilor actuali pentru a se prezenta în fața celor care i-au ales răspunzând la așteptările acestora din momentul acordării votului. El speră ca România să devină țara pe care românii și-o doresc.

Accentul pe apartenența la familia europeană este prezent în ambele discursuri. Principesa Margareta evocă acest lucru prin exemplificarea eforturilor depuse de către Familia Regală și de către România pentru a adera la Uniunea Europeană pentru a putea avea siguranța si pentru a lupta împotriva stereotipurilor celorlalte țări față de România. Domnul Președinte Klaus Iohannis sublinieaza ideea de familie europeană referindu-se la valorile acesteia și la faptul că românii au reușit să păstreze unitatea țării.

Ideea de unitate este prezentă în ambele discursuri. Ținând cont de situația actuală din țară este important să evocăm importanța unității ca popor în fața încercărilor. Domnul Președinte Klaus Iohannis pune această unitate pe seama determinării ca popor și pe faptul că implicarea poporului ajută la schimbarea cursului realității politice. ”Această determinare există și astăzi. Nu uitați nici un moment că adevărata putere de a trasa direcția pe care merge România este a voastră, iar implicarea în momentele decisive poate face diferența, așa cum trecutul ne-a demonstrat-o cu atâtea ocazii”.

Principesa Margareta, însă, vede această unitate ca pe o unitate a tuturor. Lucrând împreună Casa Regală, liderii politici și populația vor face din România o țară demnă de imaginea Europei și vor resplăti sprijinul oferit, de asemenea vor acorda garanția că vor lucra la o lume stabilă și mai prosperă. ”Cred că este de datoria noastră, toți românii, să suportăm efortul devenirii unei Europe mai bune și să oferim partea noastră echitabilă de contribuție la o lume stabilă și mai prosperă. Regele și întreaga Familie Regală au crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a unor astfel de eforturi.”

 

Direcții în încheiere

Principesa Moștenitoare Margareta oferă o încheiere liniștitoare, emoționantă și oferă garanția că va lucra în interesul țării și de acum încolo, împreună cu Familia Regală. Aspectul liniștitor vine din aducerea în discuție a Regelui Mihai care mereu a lucrat doar pentru binele românilor și niciodată nu a ignorat nevoile acestora. Faptul că Principesa Margareta subliniează că ”lumina călăuzitoare a Regelui” nu se va stinge niciodată în ciuda sănătății precare a Majestății Sale este o promisiune făcută în fața românilor că Alteța Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei va continua munca începută de Regele Mihai în aceeași direcție chiar și după stingerea Majestății Sale. ”Acum, când Familia Regală începe un nou an de angajamente publice în interesul României, sperăm să ne bazăm pe sfaturile înțelepte și pe sprijinul vostru. Dar, mai presus de toate, ne bazăm pe încrederea și înțelegerea tuturor românilor.

De-a lungul vieții mele, farul luminos a tot ce am înfăptuit a fost tatăl meu; ori de câte ori m-am întrebat ce cale să iau, nu a trebuit decât să mă uit la acel far și să primesc răspunsul corect. Sănătatea Majestății Sale pălește. Dar în seara aceasta, fac în fața tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte și îndreptățite, nu se va stinge niciodată.”

Președintele Klaus Iohannis îndeamnă românii la implicare pentru a trasa direcția în care merge România. Evocă trecutul prin amintirea importanței implicării cetățenilor în momente decisive ale istoriei pentru a manifesta dezacordul cu privire la unele soluții adoptate de către politicienii vremii care nu au venit în folosul populației. ”În pofida tuturor testelor istoriei la care a fost supusă națiunea română, generații după generații au reușit să păstreze unitatea țării și, la momentul potrivit, să folosească toate oportunitățile pentru a se integra în familia de valori căreia îi aparținem, familia europeană.

Această determinare există și astăzi. Nu uitați nici un moment că adevărata putere de a trasa direcția pe care merge România este a voastră, iar implicarea în momentele decisive poate face diferența, așa cum trecutul ne-a demonstrat-o cu atâtea ocazii.”

Pentru a conchide, discursul Principesei Margareta se axează foarte mult pe o linie de activități pentru viitor pe când cel al Președintelui Klaus Iohannis se bazează foarte mult pe evenimente de actualitate. Este foarte important ca la sfârșit de an să privim și să analizăm cele întâmplate în anul care se apropie de sfârșit dar este și mai important să trasăm adevarate linii pentru viitor. Nu putem să vorbim despre prezent fără a avea o viziune despre viitor, ceea ce ne învață Casa Regală prin toate eforturile și toate angajamentele pe care le-au asumat pentru anul care vine și chiar mai mult.