Text de Mara Monoșes, elevă a Liceului Teoretic „Petru Maior” din Gherla, vicepreședinte al Organizației de Tineret a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

Casa Regală constituie simbolul unității naționale, Coroana fiind cea sub care s-a realizat mult visata noastră Unire, cea care ne-a deschis noi drumuri și cea care ne-a lărgit orizonturile.

Consider că restaurarea monarhiei constituționale ar readuce în atenția națiunii membrii Familiei Regale și odată cu prezența acestora în fruntea statului ar fi reactualizate principiile și valorile de care aceștia dau în fiecare zi dovadă, ducând astfel la o redescoperire a identității naționale.

Pe de o parte, Casa Regală este cea mai prestigioasă instituție a României, fiind recunoscută pentru curajul și devotamentul arătat țării de reprezentanții regalității chiar și peste hotare, pe când actualii politicieni demagogi continuă să murdărească reputația internațională a țării în favoarea singurei lor valori: banul.

Restaurarea monarhiei ar duce la o renaștere a României și ar crea contextul necesar eliminării corupției, înlocuirii unei clasei politice lipsite de scrupule, aducând în plan principal onestitatea, credința și demnitatea pierdute în 1947.

Elocventă în acest sens este conduita Majestății Sale Regelui Mihai I, care a fost omagiat în Anglia, în anul 2010, de către Sir Gavyn Arthur, Lordul Primar al Londrei și eminentă personalitate a Dreptului Britanic, pentru curajul de care a dat dovadă de-a lungul Domniei Sale.

Pe de altă parte, întoarcerea la monarhia constituțională ar aduce România în legalitate. Forma de guvernământ republicană a României a fost considerată ca fiind de la sine înțeleasă în anul 1989, deși, la origine, aceasta a fost instaurată cu forța și perpetuată din dorința inexplicabilă de putere a unor personaje politice, care, treptat, au adus țara în această stare dezolantă în care se află acum.

Falsele personalități aflate în fruntea națiunii duc la distrugerea acesteia, privând noile generații de viitorul întrevăzut de cei care au pregătit România pentru o societate a standardelor europene.

Nu în ultimul rând, restaurarea monarhiei ar retrezi patriotismul vremurilor Regatului Unit al României, facilitând astfel reunirea Basarabiei cu patria mamă. Aceasta este una dintre dorințele arzătoare ale cetățenilor, iar relevante în acest sens sunt sloganurile unioniste prezente pe tot întinsul țării, precum „Basarabia e România“ sau „Bucureștiul și Chișinăul sunt două inimi gemene care bat în același ritm“.

Așadar, consider că restabilirea monarhiei constituționale ca formă de guvernământ reprezintă singura soluție sustenabilă pentru ca României să redevină un stat prosper, respectat în rândul celorlalte națiuni și reîntregit în hotarele sale istorice.