Să presupunem că toate evenimentele de astăzi s-ar fi desfășurat în Regatul României. Majestatea Sa Margareta tocmai i-ar fi succedat la tron tatălui său, Regele Mihai, care a avut o lungă și glorioasă domnie.

Ca să nu intrăm prea mult pe tărâmul basmelor, să ne imaginăm că toate piesele de pe tabla de joc sunt aceleași ca în prezent, mai puțin șeful statului. Să nu băgam la socoteală faptul că am fi avut, mai mult ca sigur, o altă clasă politică, în cazul în care monarhia ar fi revenit în decembrie 1989. Cum ar fi decurs ultimele zile cu Regina Margareta I în fruntea țării, nu cu Klaus Iohannis.

ANG3983

Regina Margareta ar fi sfătuit majoritatea parlamentară să amâne schimbarea premierului până după vizita premierului Japoniei. După plecarea lui Shinzo Abe, premierul României rămâne fără sprijin politic din partea partidului său. Mihai Tudose își dă demisia, deoarece nu ar fi putut să-și continue mandatul fără sprijin în Parlament. Premierul se duce la Palatul Regal ca să-și prezinte demisia Reginei Margareta.

ANG2884

ALEGEREA UNUI NOU ȘEF AL GUVERNULUI MAJESTĂȚII SALE

Suverana convoacă partidele parlamentare la negocieri. Intervine ruptura majoră față de realitatea republicană pe care o trăim.

  1. PSD-ALDE nu ar fi venit cu o propunere îndoielnică de Șef al Guvernului Majestății Sale, ci cu una responsabilă. De ce? Deoarece, față de Klaus Iohannis, Regina Margareta nu ar fi fost un dușman politic în fața căruia partidele din coaliția de guvernare trebuie să se impună, pentru a da o lovitură electorală.
  2. În cazul în care majoritatea parlamentară ar fi insistat că propună o persoană îndoielnică, Regina Margareta ar fi avut suficient capital moral pentru a convinge schimbarea persoanei nominalizate.
  3. Regina Margareta ar fi putut mandata opoziția să formeze guvernul, după eșecul a două guverne succesive ale puterii în mai puțin de un an.
  4. Regina Margareta ar fi putut media formarea unui guvern de uniune națională, ca soluție pentru instabilitatea din viața publică. Suveranul este obligat, prin jurământul său, să pună interesul național mai presus de orice.
  5. În caz de forță majoră, Regina Margareta ar fi putut să dizolve parlamentul și să declanșaze alegeri anticipate.

DSC_2736.jpg

DE CE PREȘEDINTELE POLITIC NU VA FI NICIODATĂ UN SUVERAN

Cum ar fi mers aceste zile dacă am fi avut o Regină neutră și imparțială și nu președinte ales din partea unui partid?

  • Suverana nu ar fi putut fi amenințată cu suspendarea, în cazul în care nu acceptă orice premier dorește majoritatea parlamentară.
  • Majoritatea nu ar fi avut niciun interes să propună un candidat îndoielnic, doar că să umilească șeful statului. Suverana nu este un adversar politic care trebuie lovit și înfrânt. Umiliarea Suveranei este umilirea Națiunii. Umilirea președintelui este o victorie politică.
  • Majoritatea ar fi știut să aleagă un individ onorabil care să conducă Guvernul Majestății Sale, deoarece ar fi știut că Suverana ar fi refuzat o persoană nepotrivită.

ANG3961.jpg

Regina Margareta, prin caracterul său moral ireproșabil și prin poziția de arbitru neutru și imparțial, ar fi convins clasa politică să dea cel mai bun candidat pentru funcția de premier. Nici nu s-ar fi putut altfel, deoarece guvernarea este în numele Suveranului, iar Regina Margareta nu ar fi acceptat pe oricine. În plus, partidele parlamentare ar fi știut că discuțiile de la Palatul Regal nu se poartă cu un adversar politic, ci cu Monarh neutru, care pune interesul națiunii înainte de orice. Președintele, de teamă să nu-și piardă mandatul, a acceptat din start propunerea care i s-a pus pe masă. A pus interesul propriu înainte de orice, ca să-și asigure supraviețuirea politică.

În prezent, arhitectura statului român nu este clară. Nici măcar președintele nu știe ce trebuie să facă președintele. Știe doar că trebuie să câștige un nou mandat. Și asta îl compromite.

Într-o monarhie constituțională, Suveranul este deasupra politicii. Partidele, indiferent care ar fi ele, nu vor vedea în Suveran un adversar politic, ci un mediator și un partener. Chiar și cel mai bun președinte este mai rău decât cel mai slab Suveran. Regele Carol al II-lea, în ultimii ani ai domniei, când Europa o luase razna și democrația era slăbită, i-a avut ca premieri pe Octavian Goga, Patriarhul Miron Cristea și pe Armand Călinescu, printre alții. Niciunul nu e Mihai Tudose…

Alin-Valentin Borcea

jurnalist și vicepreședinte al tineretului ANRM