Astăzi, 2 iunie 2020, Majestatea Sa Regele Constantin al II-lea al elenilor împlinește vârsta de 80 de ani. Custodele Coroanei și Principele Radu au trimis astăzi o scrisoare Regelui Constantin, împreună cu urărilor lor de mulți ani și sănătate, anunță Familia Regală a României.


Născut lângă Atena, la 2 iunie 1940, era singurul fiu al moștenitorul tronului elen, Diadohul Pavlos. Suveranul Greciei era fratele acestuia (fără copii în urma căsătoriei cu Principesa Elisabeta a României), Regele George al II-lea. Astfel, la momentul nașterii sale, Principele Constantin a fost considerat moștenitor prezumtiv.

A fost botezat în rit ortodox având ca nași de botez pe Regele Christian al X-lea al Danemarcei, Regele George al VI-lea al Regatului Unit, Principele Regent Paul al Iugoslaviei, Principele de Piemont, Umberto, moștenitorul tronului Italiei, și Principele Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, moștenitorul tronului României.

Principele Constantin avea un an când Grecia a fost invadată, urmându-și familia în exil până la revenirea în țară, în 1946. În anul 1947, la moartea unchiului său Regele George, Principele Constantin a devenit Diadoh – moștenitorul tatălui său, Regele Pavlos.

Principele Constantin a urmat cele trei Academii Militare Elene (ale trupelor terestre, navale și aeriene) și o școală NATO în Germania. Totodată, a studiat Dreptul la Universitatea din Atena.

În 1960, la douăzeci de ani, a câștigat Medalia de Aur pentru proba de canotaj la Jocurile Olimpice de la Roma (Elenii câștigaseră ultima dată aurul pentru canotaj la Jocurile Olimpice din 1912 de la Stockholm). În 1963 a devenit membru al Comitetului Olimpic Internațional.

Regele Constantin a succedat la tronul Regatului Greciei în ziua de 6 martie 1964, la moartea tatălui său, Regele Pavlos. În același an, la 18 septembrie, s-a căsătorit la Atena cu Principesa Anne-Marie a Danemarcei, devenită în acea zi Majestatea Sa Regina elenilor.

Părăsind Grecia în urma loviturii de stat care a instaurat Dictatura Coloneilor, în 1967, Regelui Constantin nu i s-a permis revenirea în țară, iar, în 1973, colonelul Papadopoulos, prim-ministrul elenilor, s-a intitulat președinte și a proclamat republica, validată ulterior prin plebiscit.

În 1974, democrația a fost restabilită în Grecia, dar, într-un referendum pentru forma de guvernământ a fost menținută republica. Regele Constantin a fost forțat să rămână în exil, putând reveni în Grecia doar pentru funeraliile mamei sale, Regina Frederica, în 1981, sau ca membru al Comitetului Olimpic Internațional în timpul Jocurilor Olimpice de la Atena, în 2004. Abia în 2013, Regele Constantin a putut să revină definitiv în Grecia.

Merită amintită și legăturile sale cu Familia Regală Română. Mătușa sa a fost Regina-Mamă Elena a României. Tatăl său a fost gazda nunții Regelui Mihai cu Principesa Ana de Bourbon-Parma în 1948, iar el însuși a fost naș de cununie, alături de Regele Mihai, al Principesei Margareta și Principelui Radu în 1996. La funeraliile Regelui Mihai din decembrie 2017, a fost reprezentat de soția sa, Regina Anne-Marie a Elenilor.

În încheiere, merită amintită ideea pitorească apărută la căderea Constantinopolului în 1453, aceea că un nou Constantin, tiz al ultimului împărat bizantin, va elibera orașul. Profeția a fost activată în momentul războiului eleno-turc din 1919-1922, Regele Constantin I al Greciei fiind apelat drept Împăratul Constantin al XII-lea, succesorul ultimului Paleolog. Totuși, războiul s-a încheiat cu victoria Turciei și un schimb de populație care a golit Constantinopolul de populația grecească.