La 5 decembrie 2017 s-au întâmplat simultan două evenimente istorice. Regele Mihai, care a fost mai bine de 90 de ani Rege al României a murit iar în exact același moment, fiica cea mare a Majestății Sale, Margareta, a devenit prima Regină domnitoare din istoria României.

Acest lucru s-a întâmplat automat, fără a fi nevoie de vreo declarație specială, așa cum s-a petrecut și când micul Principe Mihai a devenit Rege la moartea bunicului său, Regele Ferdinand. Succesiunea din 5 decembrie 2017 a fost deja recunoscută tacit de către statul român actual, de către presa română și, mai important, de către Biserică.

DSC_5422

1. Pe 5 decembrie, în jurul orei 13, Casa Regală a dat un comunicat scris prin care se anunța decesul Regelui Mihai. Seara, la ora 19, toate televiziunile din România au deschis cel mai important jurnal al zilei cu „Declarația noului Șef al Familiei Regale a României” ( http://www.romaniaregala.ro/jurnal/declaratia-noului-sef-al-familiei-regale-a-romaniei/ ). Pe scurt, cel mai important moment din toata ziua de emisie a fost alocat Majestății Sale Margareta. Ca un detaliu extrem de important: în fundal era Pavilionul Suveranului.

Untitled2. O situație similară s-a întâmplat la 6 decembrie, când toate televiziunile au început jurnalul de la ora 19 cu „Proclamația Custodelui Coroanei pentru Țară” (http://www.romaniaregala.ro/jurnal/proclamatia-custodelui-coroanei-romane-catre-tara/) prin care Majestatea Sa Margareta anunța că își dedică viața românilor din toată lumea. Mai precis, că va continua misiunea Regelui Mihai și a celorlalți trei Regi: Carol I, Ferdinand și Carol al II-lea. Pe fundal era tapiseria care stătea în spatele tronului, în Palatul Regal, și aflată acum în Palatul Elisabeta.

Untitled2.png

3. Un moment deosebit de important a fost pe 11 decembrie, când Majestatea Sa Margareta s-a adresat Camerelor reunite ale Parlamentului, într-o ședință solemă dedicată onorării memoriei Regelui Mihai I al României. (http://www.romaniaregala.ro/jurnal/margareta-custodele-coroanei-romane-s-a-adresat-parlamentului-romaniei/) În fața acestei adunări formate din liderii politici și religioși ai statului român, Custodele Coroanei a făcut legământul de a servi în continuare interesele României, așa cum a făcut și Regele Mihai.Casa Regală a ales acest special acest moment din Parlament pentru a face public titlul pe care fiica cea mare a Regelui Mihai îl va folosi în public, până la întoarcerea Coroanei din exil: MAJESTATEA SA MARGARETA, CUSTODELE COROANEI ROMÂNE.  În cadrul acestei ședințe solemne, Patriarhul Daniel a fost primul care s-a adresat moștenitoarei Regelui Mihai cu noul său titlu: MAJESTATE.  (http://www.romaniaregala.ro/atitudini/discursul-patriarhului-bisericii-ortodoxe-romane-la-sesiunea-solemna-a-parlamentului/). La finalul ședinței, pentru prima oară după 1946, a fost intonat Imnul Regal. (ascultați-l aici: https://www.facebook.com/anrmro/videos/1817158744981868/). Pe scurt, pe 11 decembrie, succesorul desemnat al Regelui Miha s-a adresat Parlamentului, unde a promis că va continua misiunea predecesorilor săi, a fost recunoscut ca „Majestate” de către Biserica Ortodoxă Română iar Imnul Regal a fost intonat după 71 de ani. Din punctul meu de vedere, succesiunea la Tron a fost recunoscută implicit de statul român.

DSC_2736.jpg

4. A urmat apoi ziua funeraliilor Regelui Mihai. Cum era de așteptat, moștenitoarea lui a fost în centrul atenției. Un moment foarte sugestiv a fost când Majestatea Sa Margareta a stat de gardă la catafalcul tatălui său. La cele patru colțuri au fost poziționate persoane de rang echivalent. Alături de Custodele Coroanei au stat Regele Carl XVI Gustaf al Suediei, Marele Duce Henri de Luxemburg și Regele Juan Carlos al Spaniei. Asta înseamnă că, implicit monarhiile europene au recunoscut că Majestatea Sa Margareta este de jure Suverană a României și egală în rang cu ceilalți monarhi.

30-1

5. În timpul procesiunii, Regina Margareta a mers mereu cu un pas în fața tuturor celorlalți, inclusiv a soțului său, Principele-Consort Radu. Așa merge în public și Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu un pas înaintea tuturor, inclusiv a Prințului Philip.

64.jpg

6. În Catedrala Patriarhală, Regina Margareta a stat pe jilțul destinat Suveranului, o altă recunoaștere implicită din partea Bisericii Ortodoxe. La fel s-a întâmplat și în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. HANG7713

7. Familia Regală a petrecut sărbătorile de iarnă la Săvârșin. Toate cele cinci fiice ale Regelui Mihai și Reginei Ana au fost împreună în conacul cumpărat de tatăl lor. De Crăciun, Familia Regală a mers la biserica din Săvârșin. Și aici, Regina Margareta a primit locul Suveranului, o altă recunoaștere al noului său statut. (http://www.romaniaregala.ro/jurnal/familia-regala-la-slujba-din-a-doua-zi-de-craciun/)

113-26dec17

8. Tot la Săvârșin, dar la 30 decembrie 2017, ca un semn al continuității dinastice, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a semnat primul său document regal, în calitate de șef al Familiei și Casei Regale a României. Documentul consfințește organizarea administrativă a Casei Majestății Sale Custodele Coroanei și contină, în structura ei, Casele predecesorilor Majestății Sale. (http://www.familiaregala.ro/familia-regala/consiliul-regal | http://www.romaniaregala.ro/atitudini/30-decembrie-2017/208-26dec17

9. Pe data de 13 ianuarie 2018, la Curtea de Argeș, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Familia Regală au luat parte la parastasul de patruzeci de zile de la trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai I al României. Din nou, în Catedrala Arhiepiscopală, în timpul slujbei religioase, Majestatea Sa a stat pe locul Suveranului. (http://www.romaniaregala.ro/jurnal/parastasul-de-40-de-zile-pentru-regele-mihai/ANG9407ANG9563

10. Pe data de 14 ianuarie 2018 s-au încheiat cele 40 de zile de mare doliu decretate după moartea Regelui Mihai. La Palatul Elisabeta, steagul național care se afla în bernă a fost coborât iar în locul lui a fost înălțat STINDARDUL REGAL, același folosit de Regii Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai. (http://www.romaniaregala.ro/jurnal/stindardul-regal/).  Stindardul sau pavilionul regal este un steag folosit, așa cum îi spune și numele, exclusiv de către Suveran și indică prezența Majestății Sale în reședințele regale. Folosirea aceluiași pavilion arată continuitatea dinastică. IMG_3003-1.jpg

11. După ieșirea din perioada de mare doliu, Majestatea Sa Regina Margareta și-a reluat angajamentele publice. Au urmat vizite de mulțumire la Brigada 30 Gardă, la Jandarmerie, la Primăria Capitalei, la Radio România și la Banca Națională, unde Majestatea Sa a primit același instructaj de care a beneficiat și Regele Mihai atunci când a preluat tronul. De asemenea, la Palatul Elisabeta a fost organizată o seară dedicată Televiziunii Române, care s-a ocupat de transmisia funeraliilor Regelui Mihai. În toate aceste locuri de bază ale României, oamenii s-au adresat cu „Majestate” celei care i-a urmat Regelui Mihai la tron.

12. Primul mare eveniment public al Reginei Margareta a fost Ziua Unirii Principatelor, pe care a sărbătorit-o la Iași, oraș ignorat de liderii republicii cu prilejul acestei sărbători. (http://www.romaniaregala.ro/jurnal/hora-unirii-la-iasi-familia-regala-alaturi-de-mii-de-romani/). Ca și semn de recunoștință al legăturii dintre Coroană și capitala Moldovei, Iașul a primit titlul de Oraș Regal din partea Casei Regale. Deja, noua calitate de Șef al Casei Regale și titulatura de Majestate pentru Regina Margareta a intrat în mentalul colectiv. Cu ocazia festivităților, Majestatea Sa nu a ezitat să se prindă în horă alături de mii de români.

ANG3623

Ca să concluzionăm această trecere în revistă și să clarificăm momentele semnificative ale primelor două luni de domnie. Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai, a fost recunoscută implicit ca noua Regină a României de către Biserica Ortodoxă Română, Casele Regale europene, Armată, Jandarmerie, Banca Națională, Televiziunea Română, Radio România, orașele București și Iași, alături de milioane de români, Imnul Regal a fost intonat din nou în Parlamentul României după 71 de ani iar deasupra Palatului Elisabeta flutură iarăși Stindardul Regal. Este absolut clar pentru toată lumea că Monarhia Română are rădăcini solide în în țară și că misiunea începută de Regele Carol I la 10 mai 1866 continuă neabătută.

Un început cum nu se poate mai bun pentru prima Regină Domnitoare a României.

Trăiască Majestatea Sa Regina Margareta!

Alin-Valentin Borcea

jurnalist, vicepreşedinte al tineretului ANRM