Relaţiile diplomatice ale României cu Emiratele Arabe Unite au fost stabilite la 1 august 1989, conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe Român

La 6 mai 2018 se împlinesc o sută de ani de la nașterea Șeicului Zayed, fondatorul Emiratelor Arabe Unite, considerat părintele națiunii. Cu acest prilej, Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, în zilele de 26-28 februarie 2018. Cu acest prilej, publicăm un material pentru a oferi repere din istoria României şi Emiratelor Arabe Unite:

Mai multe diferenţe decât asemănări

România, un stat cu peste 100 de ani mai vechi ca Emiratele Arabe Unite. O prezentare a E.A.U. pe site-ul MAE român arată: „Secolele XVI-XVIII au reprezentat o perioadă de profunde rivalităţi comerciale şi politice între portughezi, olandezi şi englezi, pentru controlul asupra regiunii. Către sfârşitul secolului XIX, Franţa, Germania şi Rusia au început să manifeste un interes crescut pentru zona Golfului, ceea ce a determinat Anglia să încheie, în 1882, tratate separate şi „exclusive” cu fiecare dintre şeici prin care aceştia se angajau că nu vor ceda nimănui vreo parte din teritoriile lor, iar Anglia se obliga să asigure protecţia şeicatelor împotriva oricărui atac din afară. Acest acord a rămas în vigoare până la 1 decembrie 1971, când Marea Britanie s-a retras oficial din Golf. La 2 decembrie 1971 a fost proclamat statul Emiratele Arabe Unite, prin federalizarea a şase emirate, la 10 februarie 1972 alăturându-li-se şi Ras Al-Khaima.” 

România este un stat centralizat, iar Emiratele Arabe Unite sunt un stat federativ. O prezentare a E.A.U. pe site-ul MAE român arată:  „Forma de guvernământ: federaţie de emirate monarhii, condusă de un preşedinte. Cele şapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah şi Umm al-Qaiwain), care compun federaţia, sunt conduse de câte un conducător, în calitate de şef al emiratului. Potrivit Constituţiei, adoptate în 1971, funcţia de preşedinte al statului federal este deţinută de conducătorul Emiratului Abu Dhabi, iar cea de vicepreşedinte şi prim–ministru de conducătorul Emiratului Dubai.” Emiratele sunt „o federaţie republicană de monarhii”, în care emiratele componente sunt monarhii absolute. Cei şapte emiri care conduc statele federale „îl aleg din rândul lor pe preşedintele Emiratelor Arabe Unite, care, prin tradiţie, este o opoziţie rezervată emirului din Abu Dhabi. Guvernul este condus de un prim-ministru care este şi vicepreşedinte, poziţie rezervată emirului din Dubai.” [1] Preşedintele Emiratelor Arabe Unite este ales pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit. Acesta deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem, care este constituit din conducătorii celor şapte emirate componente ale federaţiei.

Dinastia română creează punţi de legătură cu Emiratele Arabe Unite

  1. ModernizareaÎncepând din anul 1866, Familia Regală a României a asigurat cadrele unei dezvoltări spectaculoase. „Monarhia constituţională a însemnat cea mai rapidă adaptare la civilizaţia modernă, efortul de modernizare a corespuns interesului fundamental al societăţii româneşti şi a asigurat manifestarea capacităţilor naţionale pe diverse domenii”, arată istoricul Şerban Papacostea, membru al Academiei RomâneDe o dezvoltare spectaculoasă au avut parte şi Emiratele Arabe Unite: „Este greu de căzut că, acum mai puţin de 40 de ani, teritoriul de pe coasta Peninsulei Arabe era nu mai mult decât o grupare de porturi de importanţă medie, presărate cu colibe din palmier, oamenii mai bogaţi putându-şi permite case din chirpici.” Saltul a fost spectaculos: astăzi, Emiratele sunt printre primele state din lume în privinţa produsului intern brut pe cap de locuitor, iar Dubaiul are cel mai mare fond suveran de investiţii pe cap de cetăţean (aproximativ un milion de dolari pentru fiecare). „Petrolul, alături de tăria de caracter şi de viziunea primului preşedinte, emirul-tată din Abu Dhabi, au contribuit la situaţia economică actuală a Emiratelor. Şeicul Zayed bin Sultan al Nahyan (1918-2004) a fost o personalitate cu principii solide şi simple, pe care le-a pus în aplicare cu toată energia de care dispunea.” Locuind cu beduinii în deşert, fără a urma vreo şcoală formală, a fost numit în adolescenţă guvernatorul unei provincii „bântuite de molime şi atacate de alte state”. „Prin diplomaţie şi abilitate militară, a reuşit să păstreze intact teritoriul naţional şi, de asemenea, să-şi câştige respectul populaţiei, implicându-se direct în introducerea cunoştinţelor medicale. Tot el şi-a dat seama că numai împreună emiratele pot reprezenta o forţă regională, convingându-şi cei şase egali să formeze federaţia, care şi-a obţinut independenţa în 1971. El a coordonat şi intrarea marilor companii petroliere în ţară şi a negociat contracte profitabile pentru stat (care se confunda cu familia conducătoare), fiind considerat multă vreme drept cel mai bogat om din lume. Averea sa fabuloasă a folosit-o pentru a construi şcoli, spitale, universităţi, muzee, pentru a amenaja puţinele locuri de importanţă istorică şi pentru a crea atracţi turistice de la zero.” [2]
  2. Continuitatea: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, reprezintă a cincea generaţie a Dinastiei Române, care continuă, după 152 de ani, legământul dinastic al principelui Carol I. Fiul fondatorului Emiratelor, Şeicul Khalifa bin Zayed al Nahyan, este actualul preşedinte al Emiratelor Arabe Unite. „El duce mai departe munca, pe plan geostrategic (menţinerea bunelor relaţii cu puterile regionale, dar şi cu Statele Unite ale Americii), comercial (continuarea contractelor profitabile cu extractorii de petrol), social (s-a început cu dublarea salariilor tuturor bugetarilor), cultural şi medical. Astfel, în onoarea tatălui său, răpus de cancer, a înfiinţat centre de cercetare medicală (în special, asupra cancerului) şi a făcut uriaşe donaţii. De asemenea, el susţine universităţi teologice, în acord cu filosofia tolerantă a tatălui său. […] Are doi fii, care se ocupă cu administrarea fondurilor suverane de investiţii din Abu Dhabi, cu alte cuvinte a visteriei naţionale, pentru momentul când nu va mai fi petrol.” [3]
  3. Diplomaţie: Alteța Sa Şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan (n. 1972), al şaptelea fiu al fondatorului Emiratelor, este ministrul afacerilor externe al Emiratelor începând din anul 2006, în guvernul condus de Mohammed bin Rashid Al Maktoum. În anii 2002-2008, Principele Radu a fost Reprezentant Special al Guvernului României pentru Integrare, Cooperare și Dezvoltare Durabilă, funcţie care a implicat şi un rol diplomatic special pentru susţinerea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.
  4. Crucea Roşie: Preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din Emiratele Arabe Unite este Alteța Sa Şeicul Hamdan bin Zayed Al Nahyan (n. 1963), al patrulea fiu al fondatorului Emiratelor, iar Preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România este Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Principele Radu în Emiratele Arabe Unite 2005.jpg

În 19-23 februarie 2005, continuând bunele legături dintre Familia Regală a României şi Familiile Regale din Orientul Mijlociu, Principele Radu a efectuat o vizită în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi, ca reprezentant special al Guvernului României, la invitaţia Alteţei Sale Şeicul Abdullah bin Zayed Al-Nahyan. Vizita a avut ca scop dezvoltarea relaţiilor economice, culturale şi educaţionale dintre ele două ţări.

În 2008, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au efectuat o vizită în Dubai.

Mohammed bin Zayed Al Nahyan.jpg

În aprilie 2011, la nunta Principelui William cu domnişoara Catherine Middleton, Regele Mihai şi Principesa Margareta l-au întâlnit pe Principele Moştenitor al Emiratului Abu Dhabi, Şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan [FOTO].

În mai 2012, Regele Mihai şi Principesa Moştenitoare Margareta au întâlnit la Jubileul de Diamant al Reginei Marii Britanii pe Alteţa Sa Mohammed bin Zayed bin Sultan al Nahyan, Principele Moştenitor al Emiratului Abu Dhabi.

Britain's Queen Elizabeth poses for a photograph with Sovereign Monarchs invited to a Jubilee lunch at Windsor Castle in southern England
Britain’s Queen Elizabeth poses for a photograph with Sovereign Monarchs invited to a Jubilee lunch, in the Grand reception room at Windsor Castle in southern England May 18, 2012. (Front row, L-R) the Emperor of Japan, the Queen of the Netherlands, the Queen of Denmark, the King of the Hellenes, the King of Romania, Britian’s Queen Elizabeth, the King of Bulgarians, the Sultan of Brunei, the King of Sweden, the King of Swaziland, and the Prince Hans-Adam II of Liechtenstein. (Middle row, L-R) Prince of Monaco, the Grand Duke of Luxembourg, the King of Lesotho, the King of the Belgians, the King of Norway, the Emir of Qatar, the King of Jordan, the King of Bahrain, and The Yang di-Pertuan Agong of Malaysia. (Back row, L-R) Nasser Mohamed Al-Jaber Al-Sabah of Kuwait, the Crown Prince of Abu Dhabi, the Crown Prince of Yugoslavia, the King of Tonga, the Crown Prince of Thailand, Princess Lalla Meryem of Morocco and Prince Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz Al Saud of Saudi Arabia. REUTERSJohn Stillwell/Pool (BRITAIN – Tags: ENTERTAINMENT POLITICS SOCIETY ROYALS)

Principele Radu în Emiratele Arabe Unite 2018

Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, în zilele de 26-28 februarie 2018. Vizita Principelui Radu a început luni, 26 februarie 2018, la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. În cursul după-amiezii de luni, Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat Marea Moschee Șeicul Zayed din Abu Dhabi. Miercuri, 28 februarie 2018, Alteța Sa Principele Radu a vizitat Emiratele Dubai, Sharjah și Ajman. În cursul după-amiezii și serii, Principele Radu a participat, în Dubai, la Centrul Ismaelit, la o amplă întâlnire dedicată învățământului superior românesc. Au fost prezenți rectori din 17 universități din România, membri ai Corpului Diplomatic acreditat în Emiratele Arabe Unite, reprezentanți ai unor universități și companii din Abu Dhabi, Dubai și Sharjah. Seara a fost găzduită cu generozitate de Centrul Ismaelit, organizată de Ambasada României la Abu Dhabi și de Consulatul General al României la Dubai și inițiată de Consiliul Național al Rectorilor din România, condus de profesorul universitar Sorin Cîmpeanu.

______________

Note:

[1] Sandra Gătejeanu-Gheorghe, Ioan-Luca Vlad, Monarhiile Secolului XXI, Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2013, p. 66.

[2] Ibidem, pp. 69-70.

[3] Ibidem, p. 71.

Vezi și

MONARHII EUROPENE. Familia Regală a României şi Familia Princiară de Liechtenstein: Interferenţe istorice