Ionel-Valentin Vlad discurs - Copy - Copy.jpg

„Membrii Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei au aflat cu profundă tristeţe despre dispariţia domnului academician Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, în ajunul Crăciunului. 

Ales Preşedintele Academiei Române la Adunarea Generală din 3 aprilie 2014, domnul academician Ionel-Valentin Vlad a patronat, în anul 2016, aniversarea celor 150 de ani de la înfiinţarea acestui for, în anul 1866, cu o lună înaintea întemeierii Dinastiei Naţionale, ai cărei monarhi (de la Carol I la Mihai I) au fost protectorii Academiei până în 1947. În anii mandatului său, Casa Regală a României, reprezentată de Custodele Coroanei, Margareta, a fost permanent prezentă la întrunirile Academiei, precum, în anul 2016, la Sesiunea Solemnă a Academiei Române dedicată Marii Uniri de la 1918.

Membrii asociaţiei noastre au fost martorii unei relaţii deosebite pe care domnul academician Ionel-Valentin Vlad a avut-o cu Familia Regală. Am avut plăcerea de a-l vedea prezent, la 12 iulie 2017, la Castelul Peleş, la ceremonia sărbătorind 90 de ani de la proclamarea Majestății Sale Regelui Mihai I ca rege al României. Numai sănătatea l-a împiedicat pe domnul academician Vlad să fie prezent personal la sesiunea solemnă a Parlamentului României din 11 decembrie 2017, în memoria Regelui Mihai I, Academia Română fiind reprezentată de domnul academician Cristian Hera, vicepreşedintele Academiei Române.

Domnul acad. Ionel-Valentin Vlad era şi un bun profesionist. „Suflet delicat şi spirit de oţel, preşedintele Academiei a fost un exemplu de simţ civic, de devotament profesional şi de rigoare academică. În spatele discreţiei sale, atât de constrastantă cu societatea contemporană, Ionel Valentin Vlad a fost modern în gândire şi tânăr în aspiraţii”, afirmă Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

România intră în anul Centenarului Marii Uniri mult mai săracă: fără Regele României, trecut la cele veşnice în ajun de Sf. Nicolae, şi fără preşedintele Academiei Române, trecut la cele veşnice în ajunul Crăciunului. Atât Casa Regală cât şi Academia Română, instituţii fundamentale ale naţiunii noastre, încep anul 2018 în mare doliu, împreună cu întregul popor român.

Miercuri, 27 decembrie 2017, trupul neînsuflețit al acad. Ionel Valentin Vlad va fi depus la sediul Academiei Române. Ceremonia de înmormântare va avea loc joi, 28 decembrie 2017, la Cimitirul Bellu, Aleea Academicienilor. Membrii asociaţiei noastre îşi vor prezenta omagiile la despărţirea de domnul academician Ionel Valentin Vlad.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”