Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei face public următorul comunicat:

Astăzi, 28 noiembrie 2018, se împlinesc 100 de ani de la momentul când, la 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a votat unirea Bucovinei cu Regatul României, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți.

Unirea Bucovinei a fost posibilă datorită intervenţiei Armatei Regale Române, care, răspunzând chemării Consiliului Naţional Român din Bucovina, a apărat Cernăuţii în faţa intervenţiei militare a ucrainenilor, care doreau să alipească teritoriul Bucovinei la Republica Populară a Ucrainei Occidentale (statul ucrainenilor din Imperiul Austro-Ungar). Merită evocat rolul generalului Iacob Zadik (1867-1970), care, în fruntea Diviziei a 8-a a Armatei Regale Române, a intrat la Cernăuţi în ziua de 29 octombrie/11 noiembrie 1918, proclamând că armata română „a pășit pe pământul marelui voievod Ștefan pentru a ocroti viața, avutul și libertatea locuitorilor de orice neam și credință”. În felul acesta, bucovinenii, prin fruntaşii lor, au putut decide singuri soarta teritoriului lor strămoşesc.

Unirea Bucovinei este unul din momentele care ne arată că Regatul României a apărat toţi românii din jurul frontierelor ţării. Evoluţia ulterioară a evenimentelor politico-militare din răsăritul Europei a confirmat justeţea deciziei bucovinenilor de a se uni cu România, precum şi pe cea a basarabenillor. Prin alăturarea fraţilor din apusul şi răsăritul Moldovei, România a creat o zonă de securitate contra bolşevicilor, oprind înaintarea lor în estul Europei. În cooperare cu Polonia şi statele baltice, România a fixat graniţa Europei democratice în dreptul „Cordonului Sanitar”, întins, pe o porţiune importantă, de-a lungul râului Nistru.

Astăzi, suntem datori să ne amintim că, după ce bolşevicii au reuşit, în fine, să năvălească până spre inima continentului, fraţii din răsăritul României au ajuns să trăiască în afara graniţelor ţării cu care s-au unit acum 100 de ani. Se cuvine să amintim că Regele Mihai I, ultimul suveran care a domnit în nordul Bucovinei şi în Basarabia, a afirmat: „Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi”.

România de astăzi are datoria morală de a-şi cinsti istoria şi de a deveni, aşa cum a fost în vremea Regilor, unul dintre statele cu cel mai stabil regim politic din Europa şi un producător de securitate, garant al ordinii din această parte a continentului.

La mulţi ani, Bucovină românească!

Trăiască România Mare!

Trăiască Regina!