Text de Tudor Vişan-Miu

Miercuri, 7 martie 2018. Marilena Rotaru, preşedintele Mişcării pentru Regat şi Coroană, lanseză în spaţiul public următoarea afirmaţie: „Pe surse: În schimbul legii instituţionalizării, Principesa Margareta va candida la preşedinţie din partea PSD. Trădare până la capăt!”. „Sursa” era un articol semnat de Bogdan Tiberiu Iacob din 21 decembrie 2017, „Marea lovitură: Va ataca PSD Cotrocenii cu Margareta?”. Textul, proaspăt apărut după dispariţia Regelui Mihai, n-a ajuns foarte departe [1]. Era nevoia de o persoană cu notorietate pentru ca ideea să fie comentată în presă. Iată, peste câteva ore de la comentariul Marilenei Rotaru, deja publicaţia lui Andrei Bădin, Flux24, titra: „Bombă pe scena politică lansată de un monarhist celebru: Margareta, candidatul PSD la prezidențiale”. Se produce o ştire [2]. Vineri, 9 martie, preşedintele PSD a respins vineri posibilitatea ca Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, să fie candidata PSD pentru preşedinţia Romaniei la alegerile din 2019 cu trei cuvinte: „Nu, categoric nu”.

Înainte de dezminţirea dată de preşedintele PSD, jurnalistul monarhist Flavius Boncea comenta afirmaţiile doamnei Marilena Rotaru: „Am tot respectul pentru ceea ce doamna Marilena Rotaru a făcut până în urmă cu vreo trei ani. Se pare, însă, că a ajuns la vârsta în care fantezia se întrepătrunde cu realitatea; la unii, acest lucru dă naștere unei stări de veselie; la alții, se nasc coșmaruri imposibil de controlat. Doamna Rotaru face parte, din păcate, din a doua categorie. Nu mă aștept ca atunci când afirmațiile pe care le-a făcut acum se vor dovedi false să-și ceară scuze. Dar de la cei care le-au luat și le-au distribuit mă aștept să-și aducă aminte de momentul de astăzi. Plus: să facă un duș rece și, dacă tot nu au reluat contactul cu realitatea, să-și dea singuri și vreo două perechi de palme.”

Totuşi, de ce doamna Marilena Rotaru a vehiculat în spaţiul public o asemenea ficţiune răutăcioasă? Gestul nu poate fi explicat fără a înţelege un context apărut cu aproape trei ani în urmă:

Gruparea monarhistă care a sacrificat unitatea cauzei pentru a-l susţine pe Marian Munteanu în alegerile parlamentare

În decembrie 2015, doamna Marilena Rotaru şi-a anunţat demisia din calitatea de copreşedinte al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, iniţiativă a unui grup de tineri, pornită de la Cătălin Şerban şi Cătălin Mihai în ianuarie 2012, de a reorganiza mişcarea monarhistă la nivel naţional. La momentul respectiv, doamna Marilena Rotaru şi-a motivat decizia prin faptul că „Nu pot fi de acord cu anexarea politică susținută din ce în ce mai intens de Cătălin Șerban împreună cu câțiva membri ai Consiliului Director”. Replica ANRM a fost un Apel pentru unitate între susţinătorii monarhiei: „Conducerea ANRM a luat act cu regret de decizia unui grup de aproximativ 30 de colegi de a se retrage din principala structură civică ce promovează revenirea la sistemul de guvernământ monarhic. Printre acești colegi se numără oameni de mare valoare, cu o ținută morală impecabilă. Regretăm decizia lor în pragul anului 2016, în care sărbătorim 150 de ani de Dinastie Română.”

Peste trei luni, în martie 2016, doamna Marilena Rotaru anunţa organizarea Mişcării pentru Regat şi Coroană.

După congresul extraordinar al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei din 10 mai 2016, când s-a anunţat că „pentru unificarea mișcării monarhiste, a fost reînnoit protocolul de colaborare dintre ANRM și Clubul Monarhiștilor Clujeni și a fost semnat un protocol de colaborare cu Clubul Monarhiștilor Bistrițeni”, replica a venit la 6 august 2016 – în primele zile după moartea Reginei Ana – când, la Alba Iulia, s-a anunţat Convenţia Naţională pentru Monarhie Constituţională, creată de Mișcarea pentru Regat și Coroană, Clubul Monarhiștilor Români din Uniunea Europeană şi Mișcarea pentru Regatul României din Iaşi.

Vă amintiţi afirmaţia doamnei Marilena Rotaru, „Nu pot fi de acord cu anexarea politică susținută din ce în ce mai intens [în Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei]”? Până în 11 decembrie 2016, ziua alegerilor parlamentare, Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei nu a susţinut public niciun partid: aşa cum s-a decis în forul său conducător, membrii A.N.R.M. au candidat pe listele partidelor din care fac parte, fie ele în PNL, USR, PSD, ALDE sau UDMR, atât în alegerile locale cât şi în cele parlamentare.

Marilena Rotaru Marian Munteanu
Fotografie publicată de Marian Munteanu în 26 august 2016.

În schimb, doamna Marilena Rotaru a fost direct implicată în campania electorală a partidului Alianţa Noastră România. Nimic grav în asta, este numai binevenită implicarea oamenilor de cultură în politică. Dar este discutabil felul în care şi-a folosit credibilitatea căpătată ca susţinătoare a monarhiei, calitate care implică asumarea unui nepartizanat, în linia urmată de Casa Regală a României, cel puţin în subiecte legate de restauraţie. Or, în 10 iulie 2016, invitată la emisiunea „Jocuri de Putere” – ca preşedinte al Mişcării pentru Regat şi Coroană – pentru a discuta subiectul cauzei monarhiste, doamna Marilena Rotaru şi-a afirmat, la sfârşitul emisiunii, susţinerea pentru partidul ANR şi pentru Marian Munteanu „pe care-l aştept de multă vreme”. În zilele în care Regina Ana era condusă pe ultimul drum, numele Marilenei Rotaru era între cei care s-au alăturat partidului ANR, iar la funeraliile din Piaţa Palatului, doamna Marilena Rotaru a participat ca reprezentată a partidului ANR, aşa cum anunţa domnul Marian Munteanu în 13 august 2016: Regina Ana este condusă astăzi pe ultimul drum de numeroși români care au respectat-o și prețuit-o. La funeralii sunt prezenți și reprezentanți ai Alianței Noastre: doamna Marilena Rotaru și acad. Sorin Dumitrescu.” În septembrie 2016, în una din declaraţiile publice pentru susţinerea campaniei partidului ANR, doamna Marilena Rotaru afirma: „în programul Alianţa Noastră, monarhia ca formă de guvernământ ocupă locul central după câştigarea alegerilor”.

Şi alţi membri ai Mişcării pentru Regat şi Coroană au fost angajaţi în campania partidului ANR. În circumscripţia electorală nr. 17 Dolj, în capul listei candidaţilor partidului ANR pentru Camera Deputaţilor erau Ovidiu-Ionuţ Bunea şi Cosmin-Mihai Ostroveanu, reprezentanţii MRC Dolj, retraşi din ANRM în decembrie 2015. În circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi, pe lista candidaţilor partidului ANR pentru Camera Deputaţilor era Anton Buliga, membru MRC Galaţi retras din ANRM în decembrie 2015. Şi exemplele pot continua.

Marian Munteanu şi Ovidiu BuneaMarian Munteanu și Ovidiu Bunea – Alianța Noastră România în județul Dolj.

În 11 decembrie 2016, partidul Alianţa Noastră România a obţinut 61.206 de voturi, reprezentând 0,84% din total, mult sub pragul de 5%.

Concluzia:

Nu e ușor să fii nepartizan politic. Înseamnă să îți depășești subiectivitățile când ai o calitate publică. Dar asta e linia Casei Regale, pe care și Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, o urmează. Gruparea doamnei Rotaru, retrasă din ANRM în decembrie 2015, a sacrificat unitatea unei cauze de dragul unor locuri (neobținute) în Parlament. Iar acum nu-și mai revine din starea în care vede herghelii de cai verzi pe pereți.

______________________

Note: [1] Textul Inpolitics a fost preluat de CotidianulKanal D, Cancan.

[2] Textul Marilenei Rotaru a fost preluat şi comentat de B1 şi Antena 3.