regina regele iau lumina

Regina a primit ultimele sacramente de un preot catolic iar prima ceremonie religioasă a fost oficiată de un preot catolic (Morges, 3 august 2016), dar va fi înmormântată într-o biserică ortodoxă, ceea ce demonstrează o apropiere din ce în ce mai profundă dintre cele două biserici, față de momentul căsătoriei ei cu Regele Mihai, în 1948, când codul de dreptul canonic de 1917 înca era în vigoare și ea fost excomunicată latae sentenciae conform canoanelor 2319.1 și 2319.2.

Regele şi Regina şi-au reînnoit jurămintele conjugale la Monaco, în anul 1966, în cadrul unei ceremonii religioase catolice. Acela a fost momentul în care Regina Ana a fost reprimită în sânul Bisericii Catolice, căreia i-a aparținut întreaga viață. De fapt, în zilele de astăzi, după întroducerea codul de drept canonic de 1983, un astfel de căsătorie mixtă nu numai n-ar mai fi excomunicată, ci nici dispensa nu mai este necesară pentru valabilitate, ci numai pnetru licitate.

Începând cu anul 1996 şi până la sfârşitul vieţii, Regina Ana și Regele Mihai au avut alături, în Elveția, măicuţe trimise de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Mitropolitul Banatului și de Mitropolitul român ortodox al Europei Occidentale, ca ajutor şi sprijin spiritual. 

Citesc comentarii că slujba de înmormântare a Reginei Ana de sâmbătă, 13 august, de la Noua Necropolă de la Curtea de Argeş, ar trebui oficiată de catolici. Regele Carol I şi Regele Ferdinand I, deşi catolici, au avut şi o slujbă ortodoxă, şi o slujbă catolică; la fel s-a procedat în cazul Reginei Ana. S-a decis ca Regina Ana să aibă parte de o ceremonia principală în rit catolic, la București și o (scurtă) slujbă ortodoxă la Curtea de Argeș, urmată de introducerea sicriului în criptă. „Evitându-se conslujirea, cred că s-a luat o decizie dreaptă care să nu supere pe nimeni. Arhiereul, ca gazdă, poate spune o rugăciune înainte de așezarea sicriului în criptă”, scrie Laurenţiu Dumitru.

Patriarhia Română anunţă: „Conform protocolului stabilit de Casa Regală, vor exista șase momente solemne de rugăciune. Trei dintre acestea vor fi săvârșite de Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, anume la Castelul Peleș (9 august, ora 17:55), în Sala Tronului a Palatului Regal din Bucureşti (13 august, ora 10:00) și slujba de înmormântare din incinta Necropolei Regale a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș (13 august, ora 15:00). 

Pentru evitarea ceremoniilor interconfesionale confuze și a amestecării tradițiilor liturgice diferite, în acord cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (4726/8-9 iulie 2008) privind prezența clericilor ortodocși la rugăciunea altor confesiuni creștine, s-a hotărât ca fiecare moment solemn de rugăciune să fie săvârșit în mod exclusiv într-o singură tradiție confesională liturgică. Prin urmare, la momentele de slujbă ortodoxă clericii catolici asistă fără nici un veșmânt liturgic și nu intervin pe durata acesteia. Același principiu este valabil și pentru clericii ortodocși care asistă, dar nu vor purta veşmânt liturgic şi nu vor participa activ la momentele de rugăciune catolice.”

Biserica Romano-Catolică din România anunţă:

„După sosirea în țară a trupului neînsuflețit al Reginei Ana a României și până la înmormântarea sa, vor avea loc o serie de ceremonii religioase, săvârșite de Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Română, după cum urmează:
* marți, 9 august, pe Aeroportul Henri Coandă, ora 15.55: rugăciune catolică prezidată de ÎPS Ioan Robu, în prezența reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române;
* marți, 9 august, ora 17.55, în Castelul Peleș: rugăciune ortodoxă oficiată de IPS Nifon, în prezența IPS Ioan Robu;
* miercuri, 10 august, ora 20.45, la Palatul Regal din București (Calea Victoriei): rugăciune catolică prezidată de IPS Ioan Robu, în prezența reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române;
* vineri, 12 august, ora 17.00: Sfânta Liturghie cu recviem, celebrată în Catedrala Sf. Iosif, din București (în absența trupului neînsuflețit al Reginei Ana a României);
* sâmbătă, 13 august, ora 10.30, în Palatul Regal, din București: rugăciune ortodoxă oficiată de un reprezentant al Patriarhiei Ortodoxe Române, în prezența IPS Ioan Robu;
* sâmbătă, 13 august, ora 11.00, în fața Palatului Regal, din București: Recviem solemn prezidat de IPS Ioan Robu, în prezența reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române;
* sâmbătă, 13 august, ora 15.00, Curtea de Argeș: rugăciune ortodoxă de înmormântare, prezidată de IPS Calinic al Argeșului, în prezența IPS Ioan Robu.”

P. S.: Mulţumesc prietenului Kenan Wang pentru informaţiile privind dreptul canonic catolic.

Reclame